Unni Askeland legger seg paddeflat – NRK

23.01.2014, kl. 19.09. 23.01.2014, kl. 19.49.

Tidligere denne uken inviterte Unni Askeland og Galleri Fineart til visning av filmen Fearstory, hvor en av gjerningsmennene fra de såkalte Hadelandsdrapene skulle fortelle sin historie.

Senere har det kommet frem at personen som er filmet ikke er den han utgir seg for å være. Galleri Fineart avlyste dermed kveldens visning.

Beklager på det sterkeste

NRK snakket i ettermiddag med filmskaper Unni Askeland, som er alt annet enn fornøyd med situasjonen.

– Jeg har virkelig blitt lurt, sier en tydelig preget Askeland.

– Det falt meg aldri inn å tvile på mannens utsagn, historie, hans måte å fremstille seg selv på og det han hadde gjort. Det var ikke engang i mine tanker, og vi hadde bygd opp en tillit, sier hun.

– Hvordan reagerte du da du skjønte at du hadde blitt lurt?

– Jeg ble veldig sjokkert først, og så trodde jeg ikke på det, og trodde dette måtte være tull. Jeg ble veldig satt ut, og tenkte «hvem er den egentlige morderen?». Det er jo helt forferdelig, og jeg beklager på det sterkeste overfor pårørende som har fått denne saken rett i ansiktet, sier kunstneren til NRK.

Video Hadelandsdrapene - Åstedet der to ungdommer ble skutt og drept av sine kamerater under Hadelandsdrapene i 1981, som var et oppgjør i det høyreekstreme miljøet. - Foto: NTB / Scanpix

Åstedet der to ungdommer ble skutt og drept av sine kamerater under Hadelandsdrapene i 1981, som var et oppgjør i det høyreekstreme miljøet.

Foto: NTB / Scanpix

– Utenkelig å vise filmen

Rolf Stavnem, som er daglig leder ved Galleri Fineart, sier at dette er en sterkt beklagelig situasjon for alle berørte parter.

– Hvem har ansvaret for at en sånn situasjon kan oppstå?

– Vi følte et stort ansvar for å avlyse denne visningen da det kom opp i dagen at filmen viser en annen person enn det vi trodde det var.

– Hvem har størst grunn til å føle seg lurt?

– Det er helt klart Unni Askeland. Hun har holdt på med prosjektet i nesten et år, og har ikke hatt noen grunn til å tro at denne personen har seilt under falskt flagg, sier han.

– Er det utenkelig at man kunne vist filmen likevel som et kunstprosjekt?

– Det er utenkelig. Vi ser ikke det som en mulighet. Dette er en person som ikke er den han har utgitt seg for å være. Så vi kommer ikke ti å vise denne filmen noen gang. Hva kunstneren ønsker å gjøre kan ikke jeg svare for men jeg tror ikke filmen kommer ti å bli vist, sier han.

John Charles Hoff dømt for Hadelandsdrapene i 1982 - Mannen Askeland snakket med, ga seg ut for å være John Charles Hoff, som ble dømt for Hadelandsdrapene i 1982. - Foto: Owesen, Paul / NTB scanpix

Mannen Askeland snakket med, ga seg ut for å være John Charles Hoff, som ble dømt for Hadelandsdrapene i 1982.

Foto: Owesen, Paul / NTB scanpix

Tar ansvar

Dagbladet var de første til å omtale Askeland sin kunstfilm. Flere medier, – Drapsdømt for Hadelandsdrapene står fram i film , siterte saken.

Nyhetsdirektør i Dagbladet, Frode Hansen, forklarer saken slik:

– Vi har uansett et selvstendig ansvar å sjekke alle kilder selv om andre har gjort jobben før oss. Det er jo vanlig at mediene refererer det som kommer frem i dokumentarfilmer eller andre typer filmer. Men som sagt skal det være korrekt det vi bringer videre, og det var det ikke i dette tilfellet. Da har ikke vi gjort en god nok jobb, sier nyhetsdirektør i Dagbladet, Frode Hansen.

Han ønsker ikke å skufle skylden for dette over på Askeland.

– Vi har tatt det selvstendige ansvaret å sjekke at vi videre bringer er korrekt. Det innebærer å sjekke kildene, sier Hansen.


Underholdning – Google News

happy wheels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>